Здорове харчування!

“БЛЮДО ВІД ШЕФ-КУХАРЯ”

Під час оздоровчого літнього періоду шеф-кухар дошкільного закладу Ліпейко Валентина Іванівна рекомендує насичувати домашнє меню страв смачними і корисними стравами із свіжих овочів та фруктів, ягід та молочних продуктів тощо. Рекомендує не купувати страви готового приготування в інших людей, а виготовляти свіжі і корисні страви самостійно для своєї малечі. Не рекомендує для вживання влітку куповані кондитерські вироби, якщо ж купувати кондитерські вироби, то тільки в перевірених постачальників. В дитячому садку всі страви свіжі і корисні, їх виготовлення контролюється і медичною сестрою і завідувачем щоденно. Вдома ж можно приготувати ці корисні смачні стави за рецептами від шеф-кухаря. Смачного всім!

Котлети капустяні

Продукти на 1 дитину (в грамах):

Сметана – 10 г
Капуста білокачанна – 160 г
Крупа манна – 15 г
Молоко (або вода) – 20 г
Яйце куряче – 11 г
Олія – 5 г
Масло – 5 г
Сухарі панірувальні – 5 г

Спосіб приготування:

Підготовлену капусту шаткують і тушкують у молоці в закритій посудині протягом 1 год. Потім у капусту всипають манну крупу, добре розмішують і варять ще 5 хв. Отриману суміш охолоджують, додають підготовлені яйце, сіль, добре вимішують, формують котлети, панірують у сухарях і обсмажують з обох боків на сковороді з олією до золотистого кольору, протягом 10 хв. Подають зі сметаною.

Суп картопляний з галушками

Продукти на 1 дитину (в грамах):
Картопля -50 г
Морква – 12 г
Цибуля ріпчаста – 12 г
Масло вершкове – 3 г
Сметана – 6 г
ГАЛУШКИ:
Молоко – 15 г
Борошно – 10 г
Яйце куряче – 4,5 г

Спосіб приготування:

У киплячу воду чи бульйон кладуть підготовлену, нарізану кубиками, картоплю та попередньо пасеровані овочі (цибулю і моркву) й варять до готовності на слабкому вогні. За 5-7 хв до завершення приготування додають сіль, лавровий лист, галушки та сметану.
ГАЛУШКИ:
У молоко кладуть вершкове масло, сіль і доводять до кипіння. У киплячу рідину всипають, поступово помішуючи, борошна. Добре вимішують і прогрівають. Після цього охолоджують до Т. 60 градусів і додають у декільки прийомів сирі яйця і перемішують. Підготовлене тісто скаочують джгутом і нарізають шматочками 10-15 г. Відварють.

Сирно-вермішелева запіканка з солодкою підливою

Продукти на 1 дитину:

  • Масло – 5 г
  • Сир – 100 г
  • Вермішель – 15 г
  • Цукор – 5 г
  • Яйце – 4,5 г
  • Сметана – 75 г
  • Повидло – 7 г

Спосіб приготування:

Запіканка
Відварену вермішель з*єднати з яйцями, розтертим з цукром сиром, додати сіль, все перемішати. Масу викладати на змащений маслом лист, завтовщки 3 см. Поверхню розрівняти, збризнути вершковим маслом, запікати в духовці при t 220-250 градусів – 40 хв.
Готову запіканку охолодити, нарізати порціями, подати з солодкою підливою.

Підлива:
Кип*ячену сметану з*єднуємо з повидлом або варенням до однорідної маси.

/Files/images/yana/2015rk_yani/28.07.2015 Фото-0031.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 100